Nieuwbouwwoning alsnog gasvrij maken?

Particulieren die woning laten bouwen, kunnen een lening krijgen om deze alsnog gasvrij te laten maken. Als hun nog niet opgeleverde woning een gasaansluiting heeft, kunnen zij een zogenaamde Energiebespaarlening krijgen. Deze lening kunnen ze afsluiten bij het Nationaal Energiebespaarfonds (NEF). De overheid maakte deze week bekend dat het budget voor het Nationaal Energiebespaarfonds naar maar liefst 600 miljoen zal groeien. Bovendien komen daarin ook meer mogelijkheden voor VvE’s.

In 2050 gasvrij

Volgens het klimaatakkoord moeten de Nederlandse huizen in 2015 gasvrij zijn. In de Energieagenda die eind 2016 werd gepresenteerd, stond dan ook dat het aardgas uit de Nederlandse huishoudens verdwijnt. De verplichting om nieuwbouwwoningen te voorzien van een gasaansluiting wordt geschrapt en ook wordt er geen nieuwe gasinfrastructuur aangelegd.

Er zijn in Nederland zo’n 6 miljoen woningen. Om al deze woningen te verduurzamen, moeten er tot 2050 ongeveer 200.000 huizen per jaar gasvrij worden gemaakt. Dat komt neer op circa 1000 woningen per werkdag.

Verduurzamen

De verwarming van huizen zal worden overgenomen door speciale warmtenetten. Deze worden gevoed door restwarmte uit industrie en afvalverbranding. Ook warmtepompen, waarmee warm water door geothermie wordt gegenereerd, zullen veel worden toegepast. We zullen in de toekomst ook uitsluitend elektrisch gaan koken.

Nationaal Energiebespaarfonds

Het verduurzamen van een woning middels zonnepanelen, zonneboilers en warmtepompen kost een heleboel geld. Een warmtepomp is aanzienlijk kostbaarder dan een CV-ketel. Daarom heeft de overheid het Nationaal Energiebespaarfonds in het leven geroepen. Via dit fonds kunnen mensen voordelig leningen afsluiten voor bijvoorbeeld het laten plaatsen van zonnepanelen of het gasvrij maken van hun woning middels het laten installeren van een warmtepomp. Zo worden mensen gestimuleerd om woning te verduurzamen door bijvoorbeeld energiebesparende maatregelen te nemen en hun woningen gasvrij te maken.

Meer mogelijkheden

Het Nationaal Energiebespaarfonds (NEF) groeit naar 600 miljoen euro groeien. Ook zal het nieuwe financieringsproducten ontwikkelen. Door het groeien van het fonds kunnen particulieren nu ook een Energiebespaarlening aanvragen om hun in aanbouw zijnde nieuwbouwwoning alsnog gasvrij te laten maken.

Geef een reactie

SaveOnEnergy

Cobbenhagenstraat 11 Unit A
2288 ET Rijswijk
Telefoon: 085 - 002 77 35
Website: www.saveonenergy.nl
Email: info@saveonenergy.nl

Maps

Like ons op Facebook

Facebook like button